11 februari 2010

Januari 2010: Koudste maand sinds 1996

De maand was extreem koud met een gemiddelde temperatuur van -1,7 graden normaal is het in Januari gemiddeld 2,0 graden. De gemiddelde maximumtemperatuur kwam uit op 0,3 graden tegen een gemiddelde van 4,4 graden. Qua minimumtemperatuur was de maand ook extreem koud met gemiddeld
-3,7 graden tegen -0,8 graden normaal.

Maar in nog veel meer opzichten was de maand extreem, op maar liefst 17 dagen viel er sneeuw tegen normaal 8 dagen. En op 23 dagen lag er een sneeuwdek iets dat ook extreem is. Het hoogste sneeuwdek was op 10 januari met 12cm. De hoogste temperatuur deze maand was 4,3 graden op 28 januari. De laagste temperatuur was op 8 januari gemeten toen was het vroeg in de ochtend -11,2 graden en dat is een nieuw record, het oude record had het net iets meer dan een jaar volgehouden dat stond namelijk op 6 januari 2009 met -9,7 graden. Het aantal ijsdagen lag met 12 extreem hoog tegen normaal 5 dagen. Het aantal nachten met vorst lag op 28, tegen normaal 14. Van die nachten kwam het op 8 dagen tot matige vorst (onder de -5) en op 3 nachten strenge vorst (onder de -10). Met 50,8mm neerslag was dit het enigste dat aan de maand normaal was.

Kort samengevat was deze januarimaand een zeer koude maand, deze maand is zelfs op de 9e plek gekomen van de koudste januarimaanden in meer dan 100 jaar! Tot nu toe is de winter van 2010 ook koud, of dat zo blijft dat zien we 1 maart, want dan is de meteorologische winter afgelopen.


3 januari 2010

ADUARD- Er is weer een jaaroverzicht van het jaar 2009.

3 december 2009

Filmtip!

Meteo Aduard komt met een filmtip voor de komende kerstvakantie, namelijk de hel van '63 deze film gaat over de barre elfstedentoch van 1963. Met een harde snijdende oostenwind,stuifsneeuw en temperaturen van 20 graden onder nul. Hieronder kunt u de trailer zien, als u goed kijkt ziet u weerman Joost zelfs bij 0:20min met een bord in de hand, het is wel heel slecht te zien, maar toch!

3 november 2009

Maandoverzicht stopt.

ADUARD- Per 1 december 2009 zal het maandoverzicht dat elke maand door dieta en joost wordt gepresenteerd stoppen. Het maand/seizoensoverzicht van november zal de laatste zijn. In januari komt nog wel een ander programma het jaaroverzicht dit zal jaarlijks terug komen. Op de site zal wel elke maand een maandoverzicht te zien zijn.

De reden dat het maandoverzicht stopt is dat de kijkcijfers niet meer hoog genoeg liggen dit is ook met het videoweerbericht zo, alleen dit gaan we met z'n allen proberen omhoog te krijgen.

Dieta en ik bedanken jullie om elke maand naar het maandoverzicht te kijken!


23 september 2009

Meteo Aduard op de radio.

Aduard/Burgum- Vanaf zaterdag 26 september 2009 zal er elke zaterdag om 14:00 uur het weerbericht van Meteo Aduard op Rtv kanaal 30 van Burgum zijn, het weerbericht is gericht op (Noord)oost Friesland. En is ook alleen in dat gebied te ontvangen, helaas is er op internet geen livestream.


19 september 2009

Nieuwe website UPDATE

ADUARD- Een paar weken geleden hadden we het er over dat er een nieuwe website komt voor Meteo Aduard, alleen er is wat vertraging opgetreden. Over een tijdje zal de site echt worden opgebouwd, verder komt er een green screen studio, voordat de green screen studio klaar zullen we een tijdelijke studio gaan inrichten. We werken met 3 thema's. In oktober wanneer de uitzendingen naar binnen verplaatsen zullen we in herfstsfeer starten, met later een tintje van sint-maarten. Midden november richten we de sinterklaas studio in, waarna we in december een mooie kerststudio hebben. We hopen de nieuwe site en de green screenstudio op 1 januari 2010 af te hebben dit is nog niet zeker.


13 september 2009

Statistieken Meteo Aduard

Het is wel eens even leuk om wat cijfertjes van de website hebben.
De site is opricht op: 26 april 2008, en bestaat 367 dagen

Aantal bezoekers op site: 26.606
Kijkers per dag: 47
Kijkers naar videoweerbericht: 14.801 (tussen 03-05 en 14-07 zijn geen kijkersaantallen geweest)2 september 2009

Herfstverwachting

ADUARD- Inmiddels zitten we in de 2de dag van de Meteorologische herfst en het is tijd om een verwachting voor de herfst te maken en een terugblik naar de zomer. We hebben een hele mooie zomer achter de rug, de zomer was over het algemeen te warm,te droog en zonniger dan normaal. Exacte cijfers zullen in het maand en seizoensoverzicht terug komen.

Door de zeer warme zomer is de zeewatertemperatuur zeer hoog met nu begin september 19 graden deze tijd is ongeveer het hoogtepunt. Ik verwacht dat September in het begin ontstuimig zal zijn de komende week dus meer veel buien en wind en lage temperatuur, dit komt door de restanten van de ex-tropische storm Danny. Zo in de tweede decade van September kunnen we mooi nazomer weer met lekkere temperaturen van ongeveer 20 tot 25 graden. In de laatste decade van September zal het weer wat slechter worden met mogelijk de eerste echte herfststorm, iets wat opvallend is, is dat de orkanen voor de Amerikaanse Kust langs trekken zo richting Schotland en Noorwegen waardoor wij veel schommelingen in het weertype zullen krijgen. De temperaturen zullen eind september niet tegen vallen. Over het algemeen wordt September een vrij natte maand met te hoge temperaturen en te weinig zonneschijn.

Oktober zal ook weer in teken staan van wisselvallig weer, de trend van Eind-September zal ook in Oktober door zetten met wisselvallig weer veel wind mogelijk ook weer een storm die zijn er gewoon veel door het vrij warme zeewater. De temperaturen zullen vrij normaal zijn met iets meer dan 15 graden. De tweede decade van Oktober zal mooi zijn met temperaturen soms zelfs iets boven de 20 graden, dit noemen we een oudewijvenzomer met dit weertype halverwege oktober. Eind oktober wordt het weer wisselvallig met meer wind en de temperaturen gaan zakken naar onder de 15 graden. Oktober wordt over het algemeen een te natte en te warme maand met de normale hoeveelheid zon.

November zal ook weer in teken staan van wisselvallig weer. De eerste decade zal ontstuimig zijn met veel buien en misschien wel enkele stormen. De temperaturen zijn vrij normaal. De tweede decade zal niet veel beter zijn met ook weer buien en enkele stormen de zon zal er wat meer bij zijn, en mogelijk komen we een dagje boven de 15 graden uit. De laatste decade van november wordt weer wat rustiger met meer zon en lagere temperaturen overdag zitten we niet boven de 10 graden en in de nachten vriest het af en toe.

Kortom de herfst van 2009 wordt een ontstuimige met veel neerslag en wind. Te hoge temperatuur, met vrij weinig zon. In het midden van de maand is vaak het beste weer te vinden. Of deze voorspelling zal uitkomen is wachten tot 1 december want dan start de meteologische winter. In iedergeval de zomervoorspelling is redelijk uitgekomen, alleen qua weertype voor herfst is toch te hopen dat de voorspelling niet uitkomt.


31 augustus 2009

Meteo Aduard wordt vernieuwt.

ADUARD- Binnenkort wordt Meteo Aduard helemaal vernieuwt. De site zal grondig op de schop gaan, het goede programma is al gevonden alleen er zijn nog enkele problemen maar naar verwachting zal de site eind-september of begin-oktober de lucht in gaan. Verder zal het weerbericht weer de studio in gaan nu het steeds vroeger donker wordt dit zal bij het ingaan van de wintertijd van start gaan van maandag t/m vrijdag in de weekenden zullen de opnames wel buiten plaats vinden. Wanneer de zomertijd er weer aankomt en langer licht weer wordt vinden de opnames elke dag buiten plaats.
28 augustus 2009

Bosbrand in Noord-Holland

SCHOORL- Wie denkt dat bosbranden alleen in landen rondom de Middellandse Zee heeft het mis. Vandaag is er een bosbrand ontstaan in ons eigen Nederland. Dit was oorspronkelijk een heidebrand maar is uitgegroeit tot een bosbrand. Ruim 200 woningen zijn ontruimd en daarbij ook een berjaardetehuis en een hotel.

Hoe is die bosbrand nu gekomen? Dat komt door de toch wel droogte die wij in Nederland te maken hebben deze maand tot vorige week was er slechts 10 tot 20mm regen gevallen op vrijdag waren er enkele zware buien met veel neerslag maar ook dit was plaatselijk. Uiteindelijk is er vandaag dus een heidebrand ontstaan door de harde wind die er vandaag was is de vuur flink aangewakkert.


3 augustus 2009

Verandering weerbericht.

ADUARD- Per maandag 3 augustus zal het weerbericht worden veranderd, het gebied waarvoor
de verwachting wordt gemaakt is uitgebreid van het westerkwartier tot de hele provincie Groningen,
dit om bezoekers uit een groter gebied te trekken.

Verder is het aantal dagen dat we vooruitkijken ingekort van 7 dagen naar 4 dagen, omdat dit
gewoon meer betrouwbaarder is, wel zal er een kort overzichtje voor de dagen daarna blijven.


31 juli 2009

Windhoos in de achterhoek

DALFSEN- Gisteravond is er een zware bui over het Overijselse Dalfsen getrokken die
voor veel regen, maar ook voor veel wind die voor schade zorgden. Omgewaaide bomen
naar beneden gevallen dakpannen. Ook de dorpen erom heen hadden schade, gelukkig
waren er geen doden en gewonden.


29 juni 2009

Zomer in Nederland!

ADUARD- De afgelopen week was het al fantasisch zomerweer in Nederland met veel zon en temperaturen van rond de 24 graden. De komende week wordt het nog beter, met fantastische stranddagen.

Vandaag is het al heel warm met veel zon ook wel bewolking en de temperaturen liggen zo tussen de 27 en 29 graden. Wel is er vandaag later op de dag nog kans op een enkele regen of onweersbui.

Morgen is het alweer fantastisch zomerweer er is heel weinig bewolking aanwezig, er staat wel een iets steverige noordenwind, waardoor de temperaturen iets lager liggen met 25 tot 27 graden.

Woensdag en Donderdag is het wederom warm weer met weinig bewolking en de temperatuur gaat verder omhoog naar 27 tot plaatselijk 30 graden!

Vrijdag wordt het een zonnige en hete dag de temperaturen komen zeer hoog uit met temperaturen van 30 tot 33 graden.

Zaterdag is nog een twijfelgeval er komt koelere lucht aan, dat gaat gepaard met stevige regen en onweersbuien en de temperaturen komen waarschijnlijk rond de 24 graden uit, blijft het onweer nog langer uit dan kan het nog ruim 30 graden worden. Daarna is het koeler met 20 tot 23 graden maar zeker niet slecht.


1 juni 2009

Zomer is van start gegaan.

ADUARD- Vandaag op 2e pinksterdag is de meteologische zomer van start gegaan, we kunnen
terug kijken op een redelijk voorjaar, wat redelijk warm verliep, maar toch ook vrij nat was in
vergelijking met de afgelopen jaren. Met name de maand mei was nat. De neerslag had een
grillig karakter, want veel neerslagdagen opzich waren er zelf niet.

Mijn verwachting voor de komende zomer is, dat juni vrij koel van start gaan, de komende week
zal de temperatuur ook een stuk naar beneden gaan. Dan in de tweede week van juni zijn de
eerste kansen naar een warmer weertype maar toch is die warmte nog heel pril en kan de
koude lucht makkelijk weer terrein winnen. Juni zal over het algemeen een normale maand worden
die iets te warm zal zijn, met iets meer regen dan normaal, en iets minder zon dan normaal.

Juli zal een warme maand worden met veel stranddagen, met name aan het eind van de maand. Maar
ook kunnen we zo nu en dan stevige onweersbuien verwachten. Juli zal een zonnige, veel te warme, maar
ook een natte maand worden.

Augustus zal ook een warme maand worden in tegenstelling tot de laatste jaren. Ook zijn er weer
veel standdagen en kunnen we misschien wel hete dagen met 35 graden verwachten. Ook zijn
er weer van diezelfde onweersbuien, waardoor Augustus ook een natte maand wordt, maar wel
zonnig en ook heel warm.

Ik denk dus dat de zomer van 2009 een warme zomer zal worden, met een wat moeizame strart.
Of mijn verwachting uitkomt dan zien we 1 september weer dan is de meteologische herfst begonnen.


28 mei 2009

Noodweer van 25 op 26 mei.

Afgelopen maandag op dinsdag was het zwaar noodweer, het veel onweer,regen,hagel en
windstoten. Hart van Nederland besteedde hier aandacht aan. Piet Paulusma gaf een
live verslag vanuit jawel......Aduard!

27 mei 2009

Piet Paulusma in Aduard.

ADUARD- Deze week is ook in Aduard de avondvierdaagse. Maandag is die van start gegaan met behoorlijke warmte. In totaal hadden circa 200 tot 250 wandelaars zich opgegeven.
Op de maandag liepen we naar kerkje Harkema en daarna weer terug naar Aduard, de 10 kilometer liep nog door naar Fransum en Den Ham.

Op dinsdag ging de route over het Aduard pad 800 en terug over de Spanjaarddijk en langs de Friesestraatweg. Maar er stond onderweg een verassing te wachten, want Piet Paulusma was namelijk voor zijn weerbericht bij de avondvierdaagse.

Eerst moest er voor de vroege editie van Hart van Nederland een live verslag worden opgenomen over het noodweer van de voorgaande nacht. Daarna werd het weerbericht voor later op de avond opgenomen. En tot slot nog de live uitzending voor shownieuws. En nog even het weerbericht voor www.meteoaduard.nl wat door Aduarder weerman Joost Smits werd gepresenteerd.

Het was een leuke avond, en hopelijk wordt het de komende dagen nog net zo leuk, het weer lijkt woensdagavond niet echt mee te zitten, alleen donderdagavond wel.
15 april 2009

Warmste pasen in zeker 25 jaar

ADUARD- Volle terrassen,drukke wegen,stralende zon ja dat was het beeld van het afgelopen
paasweekeind. De horeca heeft flinke winst gemaakt de afgelopen dagen. Het was namelijk
de warmste pasen in zeker 25 jaar. De maxima lagen het hele weekeinde over het
algemeen tussen de 20 en 24 graden. Aan de stranden was het koeler met een graad of 15
waardoor zonnebaden aan het strand nog niet echt mogelijk was.

Maar het was niet het hele paasweekeinde mooi weer door de warmte ontstonden ook regelmatig
onweersbuien die van zuidoosten naar noordwest over het land trokken en plaatselijk voor
wateroverlast zorgden. Het noordoosten van Nederland hield het zo goed als droog met hier
ook het beste weer.

Vorig jaar was het de koudste pasen in 40 jaar met sneeuwbuien en temperaturen overdag
een paar graden boven nul. Nu vielen de paasdagen ook vroeg op 23 en 24 maart. Maar toch
wel een uitzondering voor eind maart.


4 april 2009

Meteo Aduard neemt een serie op.

ADUARD- De komende zomer neemt Meteo Aduard in samenwerking
met rutgerproducitons een serie op over het weer. Hierin wordt
van alles over het weer uitgelegt. Vanaf vrijdagavond 11 september is
er 1 aflevering te zien over een bepaald onderwerp. Binnenkort komt
hiervan een pagina op de site.

Vrijdag 3 april jl. hebben we een promofilmpje gemaakt wat zowel hieronder te zien is als op de startpagina.

21 maart 2009

WAGENINGEN- Dieta en ik zijn afgelopen zaterdag 21 maart 2009 naar
Wageningen geweest. Naar Meteo Consult voor een cursus over algemene
meteorologie. U hoort a.s zondag 5 april in het maandoverzicht een verslag
van deze dag. Wat wel heel leuk was ,dat ik nog voor het groene scherm
het weerbericht heb gedaan. Zie hieronder alvast wat foto's
7 maart 2009

Winter voorbij

ADUARD- De winter is nu echt voorbij op de weerkaarten voor de lange termijn komen de temperaturen van 15 tot 20 graden al opzetten. En de kans op winterse buien is vanaf nu echt nihil. Daarom komt in de weertabel nu i.p.v. sneeuwkans nu een fietscijfer tegen de zomer ook bbq. De winterpagina zal binnenkort plaats gaan maken voor het weer op uw vakantiebestemming.


19 februari 2009

De lente is in aantocht

ADUARD- Vandaag was het nog kil winterweer met enkele sneeuwbuien en een temperatuur van 3 graden maar dat zal voorlopig even het laatste zijn. Vanaf morgen wordt het zachter al is het weer nog niet gelijk goed. In het weekend is het veelal regenachtig maar natuurlijk zijn er ook droge momenten goed voor de carnavalsoptochten die ook hier in het noorden worden georganseert. De temperaturen zijn dan rond 6 à 7 graden maar dat is een normale temperatuur voor eind februari. Volgende week gaat het droger worden en dan met af en toe wat zon en een graad of 8 is dat toch al wel voorjaarsachtig. Alleen kijken we verder de week dan hebben we enkele dagen dat het heel mooi weer is met flink wat zon en temperaturen van ruim 10 graden. In het zuiden lokaal tegen de 15. Dat is kortom voorjaar. Dit is wel kortstondig want een dag later zitten we dan alweer met lagere temperaturen van 8 graden maar nog steeds niet slecht. Dit lijkt zich verder nog een paar keer te herhalen. Alleen de nachten zijn af en toe nog wel koud met rond het vriespunt. Maar dat is heel normaal bij dit weertype.
19 januari 2009

Kou in Limburg daadwerkelijk waar?

DE BILT- Een paar weken geleden was het in Nederland koud met name in het
zuidoosten. In Ell kwam de temperaturen in de nacht een aantal keren aan de
-20 graden. Alleen nu blijkt dat er manekementen aan het station zijn. Waardoor
de koupieken ook in twijfel worden gelegt. Een ding is wel zeker het is in het zuidoosten
van het land koud geweest.


1 januari 2009

Na 10 jaar op uitgebreide schaal schaatsen.

ADUARD- Voor het eerst sinds 1997 kunnen we weer op uitgebreide schaal schaatsen, eigenlijk zijn alle ijsbanen in Nederland open met uitzondering van enkele aan de kust. Op open wateren lukt dit nog niet maar dat is volgende week wel mogelijk. Dit verwacht ik voor de komende tijd.

Vandaag hebben we dooi waardoor veel ijsbanen dicht zijn en op sloten valt niet te schaatsen. Maar morgen en zaterdag hebben we weer vorst een graad of 5 in de nacht en rond het vriespunt overdag. Alleen op zondag gaan de temperaturen weer tijdelijk omhoog en dan hebben we ook wat sneeuw te verwachten waardoor het ijs weer wat slechter wordt. Maar vanaf maandag gaat het weer kouder worden, al is er op maandag nog wel kans op wat sneeuw, maar het gaat toch echt vriezen de temperaturen gaan omlaag in de nachten naar 10 tot 12 graden onder nul en overdag is het niet meer dan 5 tot 7 graden onder nul. Later gaat het waarschijnlijk weer zachter worden. Maar de kansen op winterweer zijn zeker nog niet verdwenen.